İzleyiciler

17 Kasım 2014 Pazartesi

AŞURE

Muharrem ayının herkese bereket getirmesi dileklerimle ...Aşure tarıfini annemden gördüğüm kadarı ile sizlerle paylaşmak istedim...



MALZEMELER

1 kg buğday
500 gr fasülye
500 gr nohut
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuş üzümü
1 adet portakal kabuğu
3 su bardağı süt
1 çay kaşığı silme tuz
2 kg şeker
Su
SÜSLEME İÇİN

Fındık,ceviz,badem,yeşil fıstık
Hindistan cevizi,tarçın
Dut kurusu,nar,kuru incir v.b.

HAZIRLANIŞI

Akşamdan nohutu,fasülyeyi ve buğdayıda  ayrı ayrı kaselere koyup ıslatalımSabah nohutu ve fasülye yi süzüp yıkayalım ve ayrı ayrı tencerede veya düdüklü tencerede haşlayalım.Haşlanınca sularını süzüp soğuk sudan geçirelim.Buğdayı da ovuşturarak elimizle kara suyu çıkana kadar yıkayalım ve süzdürelim ve büyük bir tencereye alalım.Üzerine 3 parmak aşacak şekide su koyalım ve bir taşım kaynatıp altını kapatalım ve 10 dakika dinlendirelim.Suyu azalınca sıcak su ekleyip karıştırarak kaynatalım,yarım saat sonra yıkanmış pirinci,nohutu fasülyeyi ilave edelim ve azaldıkça kaynar su ekleyelim ve sık sık karıştıralım.Küp küp doğranmış suda bekletilmiş kayısılarıda yıkayıp süzüp ekleyelim.Üzümleri de yıkayıp süzüp ekleyelim.(kuşüzümü ve inciri arzunuza göre ister içinde isterseniz üzerine kullanabilirsiniz)Portakal kabuğunu minik minik doğrayıp biraz suda haşlayıp suyunu döküp ondan sonra aşuremize ekleyelim.Sütünü dökelim.Son olarak şekeri ilave edelim.(damak tadınıza göre biraz daha şeker ilave edilebilir)inciri içine koyacaksak onuda karasuyu çıkana kadar yıkayıp en son ekleyelim..Bir taşım daha kaynatalım.Sıcak sıcak servis kaselerine boşaltalım.Üzeri kabuk bağlayınca arzumuza göre süsleyerek servis edelim.
                                     Arzu edenler yarım ölçü kullanarak  yapabilirler.


Bu aşureleri de köpükten  kaselerde  komşularımıza ikram için hazırladım...










,

,

,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder