25 yıl öncesinin en popüler pastaların dandı Amonyaklı pasta ne kadar sık yapardım cemiyetlerde,söz,nişan merasimlerinde davul fırında büyük tepsilerle herkese yeticek kadar.Eski arkadaşlarımla karşılaştığımda, senin bir amonyaklı pastan vardı hiç unutmadık derken inanın ben yapmasını neredeyse unutmuşum.Neyse ki tarif defterimde tarifi hala duruyordu.Bu gün yarın yaparım derken geçen annemin akraba günün de yapmak kısmet oldu.Dediğim gibi ölçüler davul fırın tepsisine göre verilmiş hazırlanan hamur 6 eşit parçaya bölünüp tek tek açılıp yine aynı tepsinin içinde muhallebisi ile buluşuyordu.Şimdi biraz küçülttüm tepsiyi masaya servisi kolay olsun diye.Hamurun ölçüsünü aynı veriyorum tepsi büyüklüğü sizlere kalmış...
MALZEMELER
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı amonyak(silme)
Yarım çay kaşığı karbonat
125 gr margarin(eritilmiş soğutulmuş)
Alabildiği kadar un
NOT:Amonyağı tüm aktarlar da bulabilirsiniz.
Muhallebisi için:
2 litre süt
2 su bardağı şeker
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
125 gr margarin
2 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı soğuk su
Üzerini süslemek için
1 su bardağı dövülmüş fındık içi
Veya hindistan cevizi, fıstık,şekerleme v.b.
Arzunuza göre eritilmiş çikolata
HAZIRLANIŞI
Arzunuza göre eritilmiş çikolata
HAZIRLANIŞI
Yumurta,süt,şeker ve eritilmiş margarini çıpma teliyle iyicene çırpalım.Karbonat ve amonyağı ekleyelim unu azar azar ekleyip kulak mememesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.Hamuru 10 dakika kadar dinlendirelim.(ben çapı 30 cm lik tepsi kullandım ve bezeleri 12 eşit parçaya böldüm)Tepsimizin büyüklüğüne göre bezelere ayıralım ve her bezeyi tepsi kadar açalım.(isterseniz açtığınız bezeleri bir tencere kapağı ile kesip, daha düzgün yuvarlaklar elde edebilirsiniz)180 derece kızgın fırında tek tek pişirelim.Hafif pembeleşince fırından alalım ve soğumaya bırakalım.
Muhallebisi için kakao hariç tüm kuru malzemeleri tenceremize alıp karıştıralım ve sütü yavaş yavaş ekleyelim.Tencereyi ocağa alıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.Pişen muhallebiye margarini ekleyip 10 dakika kadar mikserle çırpalım.Muhallebiyi 2 ye ayıralım.Muhallebinin yarısına kakao ve soğuk suyu ekleyip iyice çırpalım.Muhallebimiz katı gelirse biraz daha sıu ekleyebilirsiniz.(Benim gibi üzerine beyaz muhallebi kullanırsanız beyazı daha fazla ayıralım.)Muhallebilerimizi yarım saat kadar soğumaya bırakalım.
Çok yüksek istemediğim için ben pasta hamurlarının 8 tanesini kullandım.Kalan 4 taneyi daha sonra kullandım.
Tepsimizin içine önce pasta hamuru sonra beyaz muhallebi,tekrar pasta hamuru kakaolu muhallebi tekrar pasta hamuru koyup bu şekilde 8 kat hazırladım en üstüne muhallebi sürmeden 1-2 saat buzdolabında beklettim.Daha sonra tepsiyi servis tabağına ters çevirip pastayı oraya aktardıktan sonra üzerini ayırdığım beyaz muhallebi ile kaplayıp bol fındıkla süsledim.Ve üzerine erittiğim çikolatayla şekiller verdim.
offfff Yeşimciğim var ya beni bitirdin şuan şeker açlığımın tavan yaptığı bir anda bloğunu okuyorum harika görünüyor ellerine sağlık süpersin...
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım ,o senin güzel bakışın...
YanıtlaSilMerhaba fazladan pişirdiğimiz amonyaklı pasta hamurunu nerede ve ne kadar süre muhafaza edebiliriz teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba Gül hanım.Çok iyi bir şekilde sitreç filme sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.Süre olarak 2-3 aydan fazla saklanmasını önermem.Sevgiler...
Sil